De slak bij het tuinconcert

van Klaas Spekken

tekst Agnes Spruit/foto's en video Jaco Troost

Vandaag was het zover. Klaas geeft een jubileumconcert in zijn tuin. We hebben de Cittaslowslak naar zijn tuin gebracht. Ik moet eerlijk zijn, wij waren er nog nooit geweest, terwijl het nog geen 5 minuten rijden bij ons vandaan is. Klaas geeft al jaren tuinconcerten, en na vandaag snap ik niet waarom we eigenlijk nooit zijn gegaan.

Net even in een zijweggetje van het Boelo Tijdenskanaal zien we een klein wit huisje. Daar woont Klaas Spekken. Wandelend over een smal paadje kwamen we achter het huis in een klein paradijs. Er was direct een gezellige en gemoedelijke sfeer. Na het opzetten van de slak druppelden de eerste gasten binnen. ’Hé, Klaas alles goed joh?!’ Klaas liep druk heen en weer, want ondanks de ruim 30 graden van vandaag bleef het binnenlopen.
Er moesten extra stoelen aangesleept worden. Sommige mensen hadden al bedacht hun eigen tuinstoel mee te nemen.

Klaas Spekken

streektaal zanger

Toen het lekker vol zat, met zeker wel zo’n 100 mensen, begon Klaas te vertellen. Iedereen weet dat Klaas een zanger is, maar vandaag zag je dat hij ook verteller is.

Met de zachte klanken van het Westerwoldse Gronings in zijn warme stem vertelde hij over de onderwerpen van zijn liedjes. Het zijn mooie ballades van het leven. Iedereen kan zich hier in herkennen. En wie zich er niet in herkend, wordt door Klaas meegenomen in de gevoelens en belevenissen van anderen. De sfeer was goed, Klaas zit in de harten van het publiek, dat kun je voelen. En Klaas heeft de mensen in zijn hart gesloten. Hoe anders kun je het zo mooi bezingen. Hij werd op de gitaar begeleid door Joost van der Beek.

Na een pauze, met heerlijke cake van de moeder van Klaas, werden we verrast door een klankspel met klankschalen door Freek Kroon. Het was even omschakelen, maar toen we ons er aan overgaven konden we de klanken niet alleen horen, maar ook voelen. Een enorme rust daalde over de tuin neer. Wie goed luisterde kon twee tonen tegelijk horen uit een schaal. Freek vertelde dat alles op de wereld is ontstaan uit trillingen en illustreerde deze trillingen en vibraties met bijvoorbeeld de rimpeling op het water. Verbaasd hoorde ik hoe hij het geluid van een walvis toverde uit een grote gong, en ons de emotie van een trilling liet voelen.

Toen was het de beurt aan Irene Wilkens (begeleid door Ton de Boer), eveneens met prachtige levensliedjes in het Gronings waarbij sommigen een traantje moesten wegvegen.

Daarna hebben we met elkaar gezongen en het was prachtig om te zien hoe iedereen genoot van samen met Klaas te zingen in de streektaal.

Trots vertelde Klaas tenslotte nog over Cittaslow en de slak waarop kinderen geschreven hebben over de natuur. Cittaslow is terug naar de bron, de natuur, het landschap, ons culturele erfgoed, en vooral pleitte Klaas, de verbindingen tussen mensen… en hoe kon hij dat mooier bezingen dan in het lied dat hij over Westerwolde schreef voor Cittaslow. Maar zelfs al zou Klaas dit lied niet zingen, dan heeft iedereen die er vanmiddag was het zeker zo gevoeld.

Bedankt! het was een prachtige middag.

Hoe zijn de slakken ontstaan

De slakken zijn gemaakt tijdens het Cittaslow-educatieproject voor de basisscholen in 2018. De leerlingen kregen verschillende workshops aangeboden over streekproducten, infrastructuur, landschap en tradities. Agnes Spruit, beeldend kunstenares, theatermaakster en supporter van Cittaslow, verzorgde voor dit project workshops voor de basisscholen van Westerwolde. In het Grote Kruithuis in Bourtange stond haar expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’, een expositie over natuur, milieu en duurzaamheid, gemaakt van ruig vilt van schapenwol en natuurlijk materiaal. Naar aanleiding van deze expositie hebben de kinderen natuur en milieu ’schrijfsels’ gemaakt.

 

Om kennis te maken met de kunstvorm hebben de kinderen een viltwerk gemaakt met daarop een persoonlijk item. Alle werkjes zijn gepresenteerd in de schaapskooi van Staatsbosbeheer in Ter Borg tijdens Westerwolde Rijgt (ook supporter van Cittaslow). De andere workshops van het educatieproject heeft Agnes gepresenteerd in exposities bij andere supporters zoals ’Molen de Korenbloem’ in Vriescheloo en ’Museum Terra Mora’ in Bourtange.

 

Westerwolde is het prachtige landschap dat de basis is van het leven, het werk en de verbindingen die mensen met elkaar hebben. Op de slak is een gele viltkabel te zien met balletjes die dit symboliseren. Oh, ja, en er staan bomen tussen de huisjes! Dat is op het originele Cittaslow-logo niet zo. Agnes heeft ze toegevoegd omdat Westerwolde zich openbaart als een weelderige, groene, natuurrijke gemeente. En natuur en duurzaamheid zijn een belangrijk onderdeel van Cittaslow.

 

De slakken hebben al eerder een tour gemaakt langs de basisscholen en de bibliotheek in Ter Apel. Nu zijn de supporters aan de beurt. Geniet, en lees wat mensen beweegt. Je zult ontdekken dat een initiatief of onderneming meer is dan een logo!

Ook deelnemen aan

de Slak-on-Tour?

lees hier meer daarover

CONTACT INFO

Dorpsstraat 1

9551 AB SELLINGEN

0599-320220

info@cittaslowwesterwolde.nl

VOLG ONS