Ook meedoen aan

de Slak-on-Tour?

lees hier meer daarover

Slakken on tour in Westerwolde

Slakken on tour in Westerwolde

Nee, het is geen langzame fietstocht! maar wel een tour die de lezer heerlijk rustig laat genieten van interessante en bevlogen mensen, harde werkers, creatievelingen, kunstenaars, levensgenieters. Allemaal zijn ze een stukje van het kloppend hart van Westerwolde. Twee grote Cittaslowslakken van vilt reizen langs de supporters van Cittaslow.

Zodra de slak bij hen is aangekomen, vertellen de supporters over hun onderneming of organisatie en hun binding met Cittaslow. De slakken zijn gemaakt door Agnes Spruit - beeldend kunstenares. Op de slak zijn handgeschreven briefjes geprikt van basisschoolleerlingen. Zij schreven over hun natuurbeleving en wat zij belangrijk vinden.

Agnes Spruit

Beeldend kunstenares

Agnes Spruit heeft de slakken gemaakt en is ook supporter van Cittaslow. Als aftrap van deze serie schrijft zij wat haar beweegt om Cittaslow-supporter te zijn.

Al sinds mijn kindertijd beleef ik de natuur als een vanzelfsprekend gegeven in mijn leven. Ik speelde er, werkte met mijn ouders en de boswachter in natuurgebieden en genoot van de prachtige landschappen. We leven van de aarde en ik voel heel bewust dat we zuinig moeten zijn met deze bron.

Als theatermaakster heb ik een aantal natuurvoorstellingen gemaakt voor kinderen. In 2010 ontdekte ik het maken van vilt met schapenwol als medium om mijn verhalen te vertellen.

Ik werk graag met natuurlijke materialen zoals ruige schapenwol, boomstronken en stenen. In mijn vilt verwerk ik soms ook grassen en zaden.

In 2013 exposeerde ik met mijn expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ in St. Petersburg-Rusland op een duurzaamheidsfestival, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade. Daarna reisde de expositie naar het viltmuseum in Frankrijk en van 2015 t/m 2018 was ze te bewonderen op eigen bodem: in Museum Het Kruithuis in Bourtange!

Aan de duizenden reacties op briefjes bij het beeld van Moeder Aarde kun je zien dat de zorg om de natuur en de aarde als onze bron de mensen erg bezig houdt.

Tijdens het educatieproject voor Cittaslow heb ik gezien hoe kinderen bezig zijn met hun leefomgeving. Ze schreven over mooie en spannende plekken in de natuur, maar uitten ook hun zorgen over vervuiling, vernietiging van natuur en hun bezorgdheden over oorlogen in de wereld. Tijdens de Cittaslow-kinderexpositie konden bezoekers alle ’schrijfsels’ van de kinderen lezen. ’Goh, wat zeggen sommige kinderen verstandige dingen’ was een veel gehoorde reactie. Ik vind het belangrijk om op welke manier dan ook bezig te zijn met de bewustwording over de leefomgeving, de natuur en het milieu.

Tijdens het educatieproject van 2019 hebben we met kinderen gewandeld en de historie en natuur van Ter Borg ontdekt. In de schaapskooi hebben we het landschap gevilt met wol van de kudde van Ter Borg.

Tijdens mijn expositie in 2018 pakte een leerling een briefje op die een bezoeker had neergelegd bij het Moeder Aarde beeld. Daar stond op ’Laten we goed omgaan met de aarde, zodat er later nog iets over blijft voor onze kinderen’. Het meisje vond dit briefje mooi omdat ze vond dat er iets over moest blijven voor háár kinderen. ’Ja, maar deze mevrouw is al wat ouder, en ze heeft het over jullie’ zei de juf. En toen besefte iedereen dat later nu begonnen is.

Hoe zijn de slakken ontstaan

De slakken zijn gemaakt tijdens het Cittaslow-educatieproject voor de basisscholen in 2018. De leerlingen kregen verschillende workshops aangeboden over streekproducten, infrastructuur, landschap en tradities. Agnes Spruit, beeldend kunstenares, theatermaakster en supporter van Cittaslow, verzorgde voor dit project workshops voor de basisscholen van Westerwolde. In het Grote Kruithuis in Bourtange stond haar expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’, een expositie over natuur, milieu en duurzaamheid, gemaakt van ruig vilt van schapenwol en natuurlijk materiaal. Naar aanleiding van deze expositie hebben de kinderen natuur en milieu ’schrijfsels’ gemaakt.

 

Om kennis te maken met de kunstvorm hebben de kinderen een viltwerk gemaakt met daarop een persoonlijk item. Alle werkjes zijn gepresenteerd in de schaapskooi van Staatsbosbeheer in Ter Borg tijdens Westerwolde Rijgt (ook supporter van Cittaslow). De andere workshops van het educatieproject heeft Agnes gepresenteerd in exposities bij andere supporters zoals ’Molen de Korenbloem’ in Vriescheloo en ’Museum Terra Mora’ in Bourtange.

 

Westerwolde is het prachtige landschap dat de basis is van het leven, het werk en de verbindingen die mensen met elkaar hebben. Op de slak is een gele viltkabel te zien met balletjes die dit symboliseren. Oh, ja, en er staan bomen tussen de huisjes! Dat is op het originele Cittaslow-logo niet zo. Agnes heeft ze toegevoegd omdat Westerwolde zich openbaart als een weelderige, groene, natuurrijke gemeente. En natuur en duurzaamheid zijn een belangrijk onderdeel van Cittaslow.

 

De slakken hebben al eerder een tour gemaakt langs de basisscholen en de bibliotheek in Ter Apel. Nu zijn de supporters aan de beurt. Geniet, en lees wat mensen beweegt. Je zult ontdekken dat een initiatief of onderneming meer is dan een logo!

Ook meedoen aan

de Slak-on-Tour?

lees hier meer daarover

De slak heeft bij Klaas Spekken z'n optreden in de tuin gestaan en stond bij De Bosrand en is ook op bezoek geweest bij TouristInfo Vlagtwedde en staat tot eind december bij het Taalhuis in Ter Apel.

Op 2 december is de slak aanwezig tijdens de supportersavond in Gasterij Smeerling.

Belangstellenden kunnen zich weer aanmelden voor de tour in 2020!

 

CONTACT INFO

Dorpsstraat 1

9551 AB SELLINGEN

0599-320220

info@cittaslowwesterwolde.nl

VOLG ONS