SLAK-ON-TOUR

TAALHUIS BIBLIOTHEEK TER APEL

Rama

Cittaslowslak op bezoek bij de Bibliotheek

Taalhuis - Voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven en spreken

Het Taalhuis is een herkenbare plek in de Bibliotheek waar iedereen terecht kan voor hulp en ondersteuning op het gebied van lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Het Taalhuis bevat lees-en oefenmaterialen, organiseert activiteiten en cursussen, biedt een-op-een taalbegeleiding, en nog veel meer.

 

In Westerwolde zijn twee taalhuizen:

in Ter Apel en Bellingwolde.

Het Taalhuis is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Westerwolde, de Bibliotheek, Stichting Rzijn, Welzijn Bellingwedde Noorderpoortcollege en Stichting Lezen en Schrijven.

De bijzondere Cittaslowslak staat tot het einde van het jaar in het Taalhuis van de bibliotheek Ter Apel. Het is een plek waar iedereen terecht kan die beter wil leren lezen, schrijven en spreken. Dit geldt voor alle (nieuwe)Nederlanders. Een toepasselijke plek voor deze slak die staat voor de kernwaardes van Cittaslow, waarvan een van de kernwaardes ‘het sociaal domein’ is.

Vrijwillig medewerker Jannie haar uitleendienst in de bibliotheek zit er op. Ze blijft nog want ze heeft wekelijks een afspraak met een deelnemer van het Taalhuis in Ter Apel. Jannie leerde deze Syrische vrouw kennen toen ze hielp in de A1 klas van het Noorderpoortcollege. Daar zag ze grote niveauverschillen. Mensen die de taal snel eigen maakten maar ook cursisten die een potlood vasthielden alsof het een kwastje was. Om de goed te leren moet je veel oefenen. Jannie besloot taalvrijwilliger te worden.

 

Voordat ze als taalvrijwilliger begon volgde ze een cursus van 6 dagdelen waarin tips werden gegeven voor het begeleiden van mensen met taalproblemen. Ze helpt een Syrische mevrouw die veel moeite heeft met onze taal. Ze oefenen de taal door samen met een studieboek maar ook door de gesprekken die ze samen voeren. Over praktische dingen maar bijvoorbeeld ook over familieaangelegenheden. Normaalgesproken treffen ze elkaar in het Taalhuis maar Jannie heeft een keer bij haar thuis gegeten. Als Jannie haar appt hoe het examen gegaan is krijgt ze appjes met hartjes en gevouwen hartjes terug. Er ontstaat een bijzondere band wanneer je elkaar wekelijks treft. Jannie zou nog wel meer willen; bijvoorbeeld een praatgroepje organiseren. Als mensen de taal enigszins spreken, blijkt het voor hen moeilijk om in contact te komen anderen. En alleen door veel te praten kun je de taal goed leren!

 

Rama is een jonge Syrische vrouw die heel goed Nederlands spreekt. Ze oefent al anderhalf jaar met haar taalmaatje Ineke. Rama is heel blij met haar “ze is lief, aardig en geeft goed les!” Eigenlijk is het geen les geven, maar samen oefenen. Ze doen dit in de bibliotheek maar wandelen en fietsen ook. Onderweg kletsen ze heel wat af. Rama doet veel moeite om in contact te komen met Nederlanders. Ze is bijvoorbeeld vrijwilligers bij het maandelijkse Dreumesuurtje in de bibliotheek en helpt regelmatig bij activiteiten. Ze gaat zelfs naar Emmen waar buitenlandse en Nederlandse vrouwen samen sporten, wandelen of aan yoga doen. Ze blijft het moeilijk vinden om in contact te komen met Nederlanders.

Hoe actief Rama ook is, het gras in hun tuin stond hoog en zag er niet netjes uit. Ze was zich hier niet van bewust, ze was geen tuin gewend. Ineke maakte haar hierop attent en nu is het gras lekker kort. Zo valt er naast de taal veel te leren over het wonen in Nederland. Rama heeft net goed nieuws gehad; ze mag de opleiding tot onderwijsassistent volgen!

 

Naast de kranten en tijdschriften in de Bibliotheek maken deelnemers gebruik van  allerlei oefenboeken en taalspellen in het Taalhuis. “Iedereen is heel enthousiast over de tablets die beschikbaar zijn gesteld door de Rotary Stadskanaal” aldus Taalhuiscoördinator Dineke van den Bergh.  “De apps hierop bieden veel mogelijkheden om de taal te oefenen. Het oefenen met taal aan de hand van praktische onderwerpen maakt het makkelijker én leuker.

Dit zijn mooie hulpmiddelen. Het  belangrijkste onderdeel van het Taalhuis blijft de mensen; zij maken het verschil. Al die vrijwilligers die zich inzetten om (nieuwe)Nederlanders te helpen met de taal!

Je hoeft geen vrijwilliger te zijn om het verschil te maken; een praatje maken in de supermarkt kan al veel doen.

 

Wil je meer weten over het Taalhuis? Neem gerust contact op met Ria Muller van de Bibliotheek r.muller@biblionetgroningen.nl

Hoe zijn de slakken ontstaan

De slakken zijn gemaakt tijdens het Cittaslow-educatieproject voor de basisscholen in 2018. De leerlingen kregen verschillende workshops aangeboden over streekproducten, infrastructuur, landschap en tradities. Agnes Spruit, beeldend kunstenares, theatermaakster en supporter van Cittaslow, verzorgde voor dit project workshops voor de basisscholen van Westerwolde. In het Grote Kruithuis in Bourtange stond haar expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’, een expositie over natuur, milieu en duurzaamheid, gemaakt van ruig vilt van schapenwol en natuurlijk materiaal. Naar aanleiding van deze expositie hebben de kinderen natuur en milieu ’schrijfsels’ gemaakt.

 

Om kennis te maken met de kunstvorm hebben de kinderen een viltwerk gemaakt met daarop een persoonlijk item. Alle werkjes zijn gepresenteerd in de schaapskooi van Staatsbosbeheer in Ter Borg tijdens Westerwolde Rijgt (ook supporter van Cittaslow). De andere workshops van het educatieproject heeft Agnes gepresenteerd in exposities bij andere supporters zoals ’Molen de Korenbloem’ in Vriescheloo en ’Museum Terra Mora’ in Bourtange.

 

Westerwolde is het prachtige landschap dat de basis is van het leven, het werk en de verbindingen die mensen met elkaar hebben. Op de slak is een gele viltkabel te zien met balletjes die dit symboliseren. Oh, ja, en er staan bomen tussen de huisjes! Dat is op het originele Cittaslow-logo niet zo. Agnes heeft ze toegevoegd omdat Westerwolde zich openbaart als een weelderige, groene, natuurrijke gemeente. En natuur en duurzaamheid zijn een belangrijk onderdeel van Cittaslow.

 

De slakken hebben al eerder een tour gemaakt langs de basisscholen en de bibliotheek in Ter Apel. Nu zijn de supporters aan de beurt. Geniet, en lees wat mensen beweegt. Je zult ontdekken dat een initiatief of onderneming meer is dan een logo!

Ook deelnemen aan

de Slak-on-Tour?

lees hier meer daarover

CONTACT INFO

Dorpsstraat 1

9551 AB SELLINGEN

0599-320220

info@cittaslowwesterwolde.nl

VOLG ONS