Boven v.l.n.r.: Roel,  Jikke, Henny,  Trijnie,  Gea,  Anja

Onder v.l.n.r.: Henk, Ellen, Geesje.

Op 3 oktober hebben we de slak naar het Toeristisch Informatiepunt in Vlagtwedde gebracht. Henk Opheikens, regiogids en Cittaslowsupporter heeft enthousiast de aanvraag gedaan.

 Henk vindt het belangrijk dat de vrijwilligers van het informatiepunt hun bijdrage kunnen leveren.
Anja en Jikke hebben iets opgeschreven. Nadat we met elkaar de slak hadden neergezet en de foto gemaakt, hebben de andere vrijwilligers nog enthousiast verteld. Zo is dit stukje ontstaan.

Anja schrijft:

‘Van V.V.V. naar V.B.T. naar Tourist Info. Al jaren is er een aantal enthousiaste vrijwilligers bezig om ons mooie Westerwolde te promoten. Sinds 2014 is dit prachtige gebied ook Cittaslow. De vrijwilligers dragen dit uit door de mensen te verwijzen naar de pareltjes die hier te vinden zijn. Gaat het om cultuurhistorische bezienswaardigheden, streekproducten of de imponerende natuur, alles is mogelijk om kennis mee te maken. Zij vertellen u er graag persoonlijk over op een boeiende manier.’

Ellen, Trijnie, Jikke

Jikke schrijft:

‘Lang geleden werd mij gevraagd of het mij leuk zou lijken om als vrijwilligster bij de VVV van Vlagtwedde aan de slag te gaan. Ik hoefde niet lang te denken en heb ‘ja’ gezegd.

Tot op de dag van vandaag vind ik het mooi om toeristen wegwijs te maken in ons prachtige Westerwolde. Mensen zijn meestal vrolijk, ze hebben immers vakantie. De meeste toeristen zijn verbaasd dat het hier zo mooi en rustig is. Het doet je goed als mensen enthousiast zijn, zoals een meneer die zeer opgetogen was dat hij een hele week naast zijn vrouw kon fietsen.

Alvorens je alleen achter de balie plaats mocht nemen, ging ik een aantal keren meedraaien en na verloop van tijd mocht ik de mensen alleen te woord staan. Ook had ik mij aardig ingelezen zodat ik van alles kon vertellen over het gebied, de wandelroutes, de fietsroutes, de musea en ik wist zelfs waarom het water bij de zandafgraving nabij camping de Papaver zo mooi blauw van kleur was.

Zo, mij kon geen vraag te gek zijn. Ik zat er klaar voor. En toen kwam de eerste vraag… Hiervoor had ik niet zoveel huiswerk behoeven te doen, want de vraag luidde: “Heeft u ook een folder van de Efteling?” Hierop was maar een kort en bondig antwoord mogelijk. “Helaas niet.”

Dat Westerwolde geen Efteling nodig heeft, blijkt wel uit de enthousiaste verhalen van de vrijwilligers.

 

Trijnie, al 27 jaar vrijwilligster, vertelt:

“Op een dag kwamen er twee Canadezen. Ze zochten de Joodse begraafplaats in Hebrecht. Ik moest Engels spreken en heb hen de weg gewezen. De volgende dag kwamen ze terug om mij een speltje uit Canada te geven, omdat ze zo blij waren met mijn hulp.”

Soms wordt er verlangd dat je vloeiend Frans spreekt. “Zo kwam er eens een Fransman die ik niet verstond”, vertelt Henny. “Na 20 minuten moeilijk praten werd de man ongeduldig en zei ‘ma femme’.  Ah, dat kwam me bekend voor. Het was Frans voor ‘mijn vrouw’. Die kwam toen binnen en sprak gewoon Nederlands!”

 

Je krijgt hier allerlei talen over de vloer, vertellen de vrijwilligers. Heel apart was een stel uit Finland of Zweden dat door Europa trok op een trekker! “Ze kwamen hier de kaarten halen”, zegt Ellen.

Henk

De vrijwilligers zijn een hechte club. Elk jaar hebben ze één of twee uitstapjes en proberen dan ook de pareltjes van Westerwolde te bezoeken. (foto hieronder)

Foto: Barbara

Een mooie activiteit is ook de Rijwiel 3-daagse Vlagtwedde die ze met elkaar organiseren. Dit jaar fietsten ruim 450 deelnemers de korte of de lange route door mooi Westerwolde. En er zijn al heel wat mooie tochten bedacht.

De vrijwilligers maken veel toeristen blij met hun gastvrije ontvangst en tips. Als ik vraag waar hun hart ligt bij Westerwolde begint iedereen te stralen.

“Het is ons thuis, ons dorp”, zegt Geesje. Iedereen knikt instemmend.

“Ja, het landschap is verrassend en niet plat, ’s avonds is het nog echt donker en kun je de sterren zien” zegt Roel. “Het is een oase van rust. “En” zegt Gea blij, “er zijn hier veel voorzieningen.”

“We zijn echt trots op ons gebied en zijn gelukkig om hier te mogen wonen,” zegt Gea recht uit het hart.

Ja, en de gemoedelijkheid, klinkt het van alle kanten. Roel voegt nog toe: “Er waren twee toeristen die de hele dag hadden gefietst. Ze waren geen mens tegengekomen, heerlijk rustig. En toen ze aan het einde van de dag dan iemand tegenkwamen, zei die ook nog gedag!”

We kunnen nog uren praten over alle mooie plekjes, maar de mensen moeten het vooral zelf komen bekijken.

Foto: Bé Eelsing

Anja voegt aan dit stukje toe:

‘De vrijwilligers weten de locaties waar u kunt overnachten. Ze hebben prachtige wandel en fietsroutes voor u klaar liggen.

Wilt u iets speciaals, een bus of boottocht of misschien iets meer uitdagend een kanotocht of paardrijden, zij weten het te vinden.

De vrijwilligers staan op u te wachten.

leder jaar organiseert de TouristInfo Vlagtwedde ook de fietsdriedaagse. Ongeveer 400 fietsers komen hier jaarlijks op af en genieten met volle teugen.

 

‘WESTERWOLDE is gewoon CITTASLOW.’


Toeristisch informatiepunt Vlagtwedde Dr. P. Rinsemastraat 7, 9541AL Vlagtwedde

Foto: Bé Eelsing

Hoe zijn de slakken ontstaan

De slakken zijn gemaakt tijdens het Cittaslow-educatieproject voor de basisscholen in 2018. De leerlingen kregen verschillende workshops aangeboden over streekproducten, infrastructuur, landschap en tradities. Agnes Spruit, beeldend kunstenares, theatermaakster en supporter van Cittaslow, verzorgde voor dit project workshops voor de basisscholen van Westerwolde. In het Grote Kruithuis in Bourtange stond haar expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’, een expositie over natuur, milieu en duurzaamheid, gemaakt van ruig vilt van schapenwol en natuurlijk materiaal. Naar aanleiding van deze expositie hebben de kinderen natuur en milieu ’schrijfsels’ gemaakt.

 

Om kennis te maken met de kunstvorm hebben de kinderen een viltwerk gemaakt met daarop een persoonlijk item. Alle werkjes zijn gepresenteerd in de schaapskooi van Staatsbosbeheer in Ter Borg tijdens Westerwolde Rijgt (ook supporter van Cittaslow). De andere workshops van het educatieproject heeft Agnes gepresenteerd in exposities bij andere supporters zoals ’Molen de Korenbloem’ in Vriescheloo en ’Museum Terra Mora’ in Bourtange.

 

Westerwolde is het prachtige landschap dat de basis is van het leven, het werk en de verbindingen die mensen met elkaar hebben. Op de slak is een gele viltkabel te zien met balletjes die dit symboliseren. Oh, ja, en er staan bomen tussen de huisjes! Dat is op het originele Cittaslow-logo niet zo. Agnes heeft ze toegevoegd omdat Westerwolde zich openbaart als een weelderige, groene, natuurrijke gemeente. En natuur en duurzaamheid zijn een belangrijk onderdeel van Cittaslow.

 

De slakken hebben al eerder een tour gemaakt langs de basisscholen en de bibliotheek in Ter Apel. Nu zijn de supporters aan de beurt. Geniet, en lees wat mensen beweegt. Je zult ontdekken dat een initiatief of onderneming meer is dan een logo!

Ook deelnemen aan

de Slak-on-Tour?

lees hier meer daarover

CONTACT INFO

Dorpsstraat 1

9551 AB SELLINGEN

0599-320220

info@cittaslowwesterwolde.nl

VOLG ONS